петък, 16 февруари 2007 г.

texhnolyze


texhnolyze [téknolàiz] е аниме сериал, на режисьора hiroshi hamazaki, излъчено за пръв път през 2003. анимето представя невероятно мрачна, изпълнена с насилие обстановка, подкрепени с чувството за обреченост, което ни преследва до самия край.

историята на texhnolyze ни отвежда в разрушаващият се подземен град lukuss. lukuss, се намира под повърхността на земята, има си изкуствена слънчева светлина, вода, дори цикъл на деня и нощта. историята се върти около конфликтите между няколко организации в града, като постепенно се измества към взаимодействието на града с повърхността. the central plot device е метод за създаване на високо-технологични протези, наречени "texhnolyze''. lukuss се владее от няколко фракции. organo, е организация от високопоставени бизнесмени, the union, е анти-texhnolyze организация, които презират корумпираната същност на оrgano и racan, банда от млади хора, израстнали на улицата, които се дистанцират от политиката и другите две фракции. има и четвърта организация, позната, като the class, но те рядко са замесени в действията в града, а са по-скоро свързани с ''повърхността''. опустошаван от гангстерсите войни, lukuss бързо се превръща в дистопия. главният герой в сериите ichise, е боксьор, който е принуден да бъде ''texhnolyz-иран'' и да се бори за оцеляването си, както и да намери смисъла на живота си.
анимето е много тежко, с много обрати и един от най-бруталните завършеци, които съм гледал в което и да е аниме.киберпънк обстановката се подчертава от визуалните ефекти, използвани в анимацията, както и от въздействащия саундтрак. за оупън темата е използвано парчето the guardian angel на juno reactor.

texhnolyze website