четвъртък, 15 февруари 2007 г.

samurai champloo



samurai champloo е двадесет и шест сериен аниме сериал, чието излъчване стартира на 20-ти май, 2004 по телевизия fuji в япония. режисиран е от shinichiro watanabe, един от създателите на култовия сериал cowboy bebop. сериалът представя измислена версия на едо периодът в япония, съчетавайки елементи на екшън и приключенска комедия с хип-хоп културата. неговото име идва от окинавската дума "chanpurū" (champuru), която означава микс, или смесване. буквално преведено, заглавието би звучало нещо, като "samurai remix", или "samurai mashup".
анимето е уникално с това, че комбинира модерната японска хип-хоп музика със самурайският стил за бой с мечове, познат, като chambara. напомня срещата на сай фай с джаз и блус музиката в cowboy bebop и телевизионните серии kung faux, където класическият хип-хоп се преплита с класически кунг-фу филми. сериалът е изпълнен с бийтовете на японски хип-хоп артисти, като nujabes, force of nature, tsutchie, и fat jon.
светът на samurai champloo много често е анахроничен. дизайнът на костюмите на героите, както и тяхното поведение са отражение на съвременната хип-хоп култура. един от главните герои, mugen, дори се бие със стил, силно напомнящ капоейра.
въпреки, че обстановката е в едо периодът, много от думите и изразните средства на типажите са повлияни от модерният английски жаргон.

главните герои са трима. избухливият грубиян mugen, тихият и уравновесен ронин с тъмно минало jin и младата, упорита fuu.
в началото на историята, fuu помага на mugen и jin да избягат от отмъстителният местен управник и ги убеждава, с помощта на хвърлен чоп да и помогнат в търсенето на мистериозен самурай, който мирише на слънчогледов цвят. през цялото развитие на историята тримата герои изпълняват ролята на магнит за неприятностите, а fuu има тежката задача да опази двамата си спътници да не се избият взаимно.
като цяло, всяка секунда прекарана в гледане на това изключително приятно и забавно аниме е удоволствие.прекрасна анимация (малко трудно възприемана от закоравелите аниме фенове) и великолепен саундтрак, който ми е правил компания за кафето не една и две слънчеви сутрини...
препоръчвам!


2 коментара:

Анонимен каза...

Наистина жесток саундтрак, а защо не и в множествено число, аз лично случайно се запознах с тези албуми и се радвам, че сега научих повече за идеята около създаването им.
Който е пропуснал следва да навакса - очакват го dj krush бийтове и много трип/ хип-хоп настроение.. като, че ли е време да си припомня и аз как ставаше :)
пс/ има ли подходящ линк за dl на филма/ите?

deemeta каза...

http://chise.ludost.net/Anime/Samurai%20Champloo%20%5bc%5d%5bdvd%5d/

ето ги всички серии с дюал аудио (японски и английски);).